2024. március 3.

Club100 - egy klub, ahol tagnak lenni megéri

Club100 - 100 liter bármelyik BactoFil termék megvásárlásával indul a tagság és a kedvezmények áradata. "Túl szép, hogy igaz legyen" - pedig az... és ez még csak a kezdet.

2024. március 3.

Látogatás az algatermékek fellegvárába

A világhírű egykori Gyógyszerkutatóban ma már a mezőgazdasági mikrobiológiai temékek kutatása és gyártása viszi a prímet. Itt készülnek a BactoFil termékek is de manapság az élő algákat tartalmazó csúcstermékek a termésbiztonság növelésének "feljövő csillagai".

2024. március 1.

Kukorica Kör Egyesület - Termelési verseny

Darwin szerint nem a nagy vagy az erős faj éli túl a változást, hanem az alkalmazkodó. A kukoricatermesztésben pedig már nem a csúcstermés a nyerő, hanem az, ahol fenntartható a gazdálkodás és van elegendő nyereség.

A Kukorica Kör Egyesület Termelési versenye pont erről szól...

2024. február 24.

Stay on the scene, like an AGROmachine

Ha január, akkor AGROmashEXPO. Az idei abszolút a "leg..." volt minden szempontból. Megtelt minden pavilon, 300+ kiállító, 40.000+ látogató... én meg kattintottam pár képet és kifelé menet Charles Darwin jutott eszembe.

2023. április 17.

Beszéljük meg az aszályleckét

A múlt évi aszály remélhetően sokáig nem tér majd vissza, de hogy aszályos idők lesznek az biztos. Az aszálykárok kivédésére illetve csökkentésére egy fontos lépés, ha megosztjuk és megbeszéljük a tapasztalatainkat. A természet talán akkor elhiszi, hogy megtanultuk az aszályleckét...

2022. szeptember 20.

Stresszkezelés a gyümölcsösökben

Ahogy változik a klíma, a gyümölcsfákat is egyre több stressz éri. Ha ezt nem kezeljük megfelelően, az mind a termésmennyiség, mind a minőség csökkenéséhez vezet.

2022. szeptember 6.

Öveket bekapcsolni! A talajt Cell-lel kezelni!

Amennyire növeli a közlekedés biztonságát a becsatolt biztonsági öv, legalább annyira növeli a mezőgazdasági termésbiztonságot a Cell használata. Az előző már 46 éve kötelező…

2022. szeptember 6.

RIP Dr. Bódis László

10 éve készült a kép, az AGRO Café „aranykorában”. Az OMÉK-on voltunk és az
AGRO.bio Hungary Kft. standján rendeztük be a „kávéházunkat”. A nagyon szép
asztalokat és a székeket a Gerbeaud cukrászda adta kölcsön, a többit az AGRO.bio,
mint főszponzor vásárolta.

2022. április 4.

Újra nyitás

10 éve indult az AGRO Café, a mezőgazdaság néha valóságos- néha virtuális kávéháza. Szerettük csinálni és azok is szerették, akiknek csináltuk. Aztán bezártunk, mert úgy hozta az élet, de most újra nyitunk barátaim.

2016. április 6.

Zabálom – de tényleg…

A Detki Keksz Zab álom nevű, almás ízesítésű zabpelyhes keksze lett az Agrocafé kedvenc kávékeksze. Nem csak ízre és állagra telitalálat, de a koffeinnel együtt úgy dob fel a plafonra, hogy ott maradsz…

2016. április 1.

GMO – nekünk a mentesség a jó

Az összefogás a sikeres növénytermesztésért című rendezvényen Dr. Fejes Ágnes, az FM munkatársa sziporkázó előadásban mondta el azokat a dolgokat GMO ügyben, amit mindig tudni szerettünk volna, de soha nem mertük megkérdezni…

2016. március 21.

Savanyú talajon első a meszezés

Hazánk szántóterületeinek nagyjából a felén savanyú a talaj. Ez számos lappangó problémát okoz és a gazdaságos termesztéshez vezető út első állomása ezeken a területeken nem más, mint a meszezés

2016. március 17.

Több figyelmet a pillangósvirágúakra!

Az ENSZ 68. közgyűlése a 2016. évet a Pillangósvirágú termények nemzetközi évének nyilvánította. Ezek a növények – bab, borsó, lencse stb. – számos előnyös tulajdonságukkal szolgálják a fenntarthatóságot.

2016. március 16.

A teheneket lelövik, ugye?

A fél pohár tej nekünk félig tele van és mi a tehenekkel vagyunk, de sajna úgy tűnik, hogy a tejügyben kialakult helyzet nem fenntartható. Tüntetések, támogatások és némi piaci valóság…

2016. március 16.

Tavasz tündér beköszönt

A kitavaszodás 3 biztos jele a nyíló virág, a méhecske és az a leírhatatlanul jellegzetes földillat. Tavasz tündér, régóra vártunk…

2016. február 29.

Műtrágyaválasztás csapadékosan induló évben

Az OVF jelentése szerint a belvízzel elöntött terület nagy része szántóterület. Az átnedvesedett talajok műtrágyázására érdemes jobban ügyelni.

2016. február 22.

Magnézium konferencia

Jelzésértékű és sokatmondó a tény, hogy konferenciát rendeztek a földkéreg 8. leggyakoribb elemének, elsősorban a mezőgazdasági vonatkozásai miatt. A magnézium úgy kell a növénynek, mint egy falat kenyér. Ha nincs elég, nem nő a gyökere (se).

2016. február 22.

Herendi Agrocafézáshoz

A Herendi porcelánmanufaktúra elképesztően gyönyörű búzakalászmintás csészét tervezett, amely itt látható először. Az Agrocafe ikonja olyan használati örömtárgy, amit érdemes lehet továbbadni a következő generációnak.

2016. február 21.

Hegyközségek Nemzeti Kalácsa

A Kunsági borvidék borainak és borászati trendjének a legszebb példája talán a kiskőrösi Szentpéteri borpince. A boraikban – mint cseppben az óceán – benne van az alföldi-, homoki borászat minden igyekezete és minden szépsége.

2016. február 21.

Kiskőrösi szőlős szeánsz

A Kiskörös környéki szőlősgazdák a Szentpéteri borházban tartott összejövetelen hallgatták meg a tápanyagellátással, a növényvédelemmel és az új jogi szabályozással kapcsolatos aktuális tudnivalókat.

2016. február 16.

Szóját termeszteni jól érdemes

2015-ben nagyot nőtt a vetésterület és sok új termelő vágott bele a szójába. Van pár dolog, amire ügyelni kell és akkor mindenki jól jár, hiszen a szója hálás növény.

2016. február 12.

A „legmagyarabb” gabona

Azt mondom kukorica, azt mondod USA, azt mondom rizs, azt mondod Kína. Rozsbuza (tritinálé) ? – az bizony magyar, barátom…

2016. február 9.

Traktor csajozáshoz

Amikor a háború után Ferruccio Lamborghini megalapította a gyárát, azt a célt tűzte ki, hogy elkészítse a világ legjobb traktorát. Szerintem sikerült…

2016. február 7.

Az ég a bátrakat szereti

A Növényvédő Mérnöki Kamara és a Jeli Kft. szakmai programja a jakabszállási Aero hotelben teret adott a gondolatok szárnyalásának.

2016. február 4.

Kínaiak veszik meg a Syngentát

A Syngenta igazgatótanácsa a kínai ChemChina 43 milliárd dolláros vételi ajánlatának az elfogadását javasolja.

2016. február 1.

A gyümölcse nagy lesz és édes…

Az AGROmashEXPO látványos Fertilia standjának egyik fő üzenete volt, hogy a 25 éves műtrágyagyártó a legkiválóbb termékeivel már a kertészetben is…

2016. február 1.

Ritával édes a szörpözés

Jó lenne, ha a cukros és aromás üdítők világában több szót kapna a szörp, ami azért finom, mert finom gyümölcsből készül. Rita viszont nem csak gyümölcsökből főzi az ország legjobb szörpjeit…

2016. január 22.

Mesterházy Ákos „maximalizmusa”

Az akadémikus, aki 44 éve dolgozik a szegedi Gabonakutatóban, Gábor Dénes díjban részesült. Azért kapta meg, mert a munkája eredményeként kevesebb halálos mérget kell megennünk.

2016. január 22.

„Innováljon Gazduram! Innováljon!

Van 32 milliárd froncsi az Európai Innovációs Partnerség tarsolyában. Az a gazda kap belőle, aki innovál.

2016. január 21.

Azok a csodálatos Papp fiúk

A 2015. évi Kukorica termésverseny országos győztese Papp György (j). A képen mellette a testvére Papp Mihály, aki most a második lett. Az előző évben pont fordítva volt. Csodálatos kukoricatermesztők…

2015. december 14.

A Talajok Nemzetközi Évének záró rendezvénye

Az MTA Agrártudományok Osztálya és a Magyar Talajtani Társaság rendezte a Talajok Nemzetközi Évének záró rendezvényét 2015. december 4-én az Akadémia nagytermében. 

2015. november 10.

Dr. Bóna Lajos a szegedi Gabonakutató új igazgatója

Dr. Bóna Lajos 38 éve dolgozik a több, mint 90 éves Gabonakutatóban. Ő nemesítette a világ talán legjobb tritikálé fajtáit és ő az elnöke a Magyar Növénynemesítők Egyesületének. 

2015. október 15.

Vivát Szent Jupát…

Ha kezünkben a lapát, akkor segíts Szent Jupát. Erősítsd meg a karunk, mert mi győzni akarunk. Dicsőség övezzen fenn, amíg versenyzünk itt lenn. Toljad meg hajónk farát, segíts nekünk Szent Jupát.

2015. október 15.

A kenyér a talajból lesz…

A 77. OMÉK – Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár érdekessége volt, hogy a korábbiaknál sokkal nagyobb súllyal szerepeltek az élelmiszeripari kiállítók.

2015. október 15.

Ihaj csuhaj igyá má…

Végre valahára megjelent a magyar bor arculati kézikönyve. Kellett, mint egy falat kenyér, legalábbis a készítők szerint, meg a borivó is tudhassa legalább, hogy a magyar bor az magyar bor, meg a kalocsai minta is szép. Nem?

2015. szeptember 11.

Hakuna Matata talaj…

A magyar talajtudomány világraszóló sikerét jelentette a hazánkban megrendezett 5 napos esemény, amely talajleíró versennyel zárult. A magyar csapat 3. lett. 

 

2015. szeptember 11.

Caussade – lépjük a lépcsőt…

A szántóföldi vetőmagok piacán a sikerhez vezető út nem bonyolult. Ha egy cég innovatív és tisztelettel bánik a partnereivel, akkor „lépi a lépcsőt” – ahogy azt anno Fenyő Miklós is megénekelte…

2015. szeptember 11.

Rozébort iszol, Zsuzsi-e vagy?

Szerethetjük-e a bort, ha a bor már nem szeret minket? Mondom Márknak, hogy tudtad, hogy Magyarországon pont akkora területen van szőlő, mint amekkora a Balaton. Rozét ittunk. Osztrákot.

2015. augusztus 25.

Syngenta – Négy esküvő és egy temetés

Újraértelmezné a fenntartható mezőgazdasági jövőjét és felgyorsítaná az innovációt, ha a Syngenta vezetői elfogadnák a Monsanto cég ajánlatát és nem állnának ellen a két cég összevonásának.

2015. augusztus 25.

Tanulni és tanítani minden nap

Megjelent egy könyv, a Beforgatott jövő. Az alcíme pedig: Talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek. A kiadó nem a termékeket ajánl benne, hanem egyértelműen tanítani igyekszik az érintetteket.

2015. július 23.

A jó magyar földben termett krumpli jó…

Jóízű krumpli csak a jó ízre (is) nemesített fajtából terem, életteli, laza talajon, megfelelő ápolás mellett. Krumplibuzik vigyázat, mélyvíz, csak úszóknak!

2015. július 23.

Meggycsata – tájkép csata után

Megérett a meggy, kitört a meggycsata. Ki nyert, ki vesztett? A világ egyik legegészségesebb gyümölcse nálunk a termelő lelkét mérgezi. A szép meggypiros szemekben – mint cseppben az óceán – benne van az égész mezőgazdaság.
2015. július 23.

Egy pohár tej jól jönne…

Ha mindnyájan meginnánk minden nap egy pohárral több tejet, az nem csak kimondottan jót tenne az egészségünknek, de még a tehenészeteket is életben tartaná.

2015. június 5.

Bonjour Monsieur Jallon…
a hibrid árpa beköszönt

A Syngenta bemutatta az első hibrid árpát, ami jobban alkalmazkodik, jóval többet terem, de nagyobb odafigyelést és jobb ellátást is igényel. A Jallon nevű hibrid árpát könnyű lesz szeretni...
2015. május 26.

Búcsú Dr. Nagy Bálinttól

2015. május 19-én a Talajközpontú Termesztés Konferenciáján a délutáni panelbeszélgetés moderátora, Petőházi Tamás – GOSZ alelnök – bejelentette, hogy most kapta a hírt, hogy tegnap elhunyt Dr. Nagy Bálint. Röviden ismertette a karrierjének a legfontosabb elemeit, majd egy perces néma tiszteletadásra kérte a konferencia résztvevőit.

2015. május 26.

Így múlik el a szőlészet dicsősége…

„Sic transit gloria mundi” – így múlik el a világ dicsősége – mondják néha a Vatikánban és felemlítik néha ezt a mondást néha, amikor valami érték veszni látszik.

2015. április 24.

Kukorica „magyarosan”

Idén tavasszal 3 magyar cég úgy gondolta, hogy összeteszi azokat az értékeket, amelyekkel régóta szolgálja a mezőgazdaságot. A szegedi Gabonakutató, a Fertilia Kft. és a Phylazonitot forgalmazó Agrova Kft. összefogott, hogy az ország három részéből 3 termelőt támogasson a VII. Kukorica Termésversenyben.
2015. április 24.

Sarki alma… kellett, mint egy falat kenyér

Az almatermesztésben is eljött a GMO kora. Az Arctic Apples (sarki almák) génjeit addig manipulálták, míg azok nem barnulnak a harapás vagy a vágás helyén.
Jó múltkorjában átjött Mark barátom, hogy szokás szerint megigyuk a 2 deci birspálinkát (nem fejenként) aztán egyszer csak megkérdezte, hogy a sarki almáról hallottam-e, meg adnék-e ilyet a kislánynak. Totál nem értettem, hogy mi az a sarki alma, meg egyáltalán, de Mark a jólértesült elmondta, hogy mit olvasott kedvenc portálján, a nytimes.com -on. Mivel érdekelt a téma, kicsit utánanéztem, aztán az alábbi szösszenetet írtam, ami anno megjelent kedvenc lapom, az Agrárágazat hasábjain.

2015. március 26.

Hatékonyabb permetezés OROWET technológiával

A Dél-afrikai ORO AGRI cég sikerterméke a WETCIT még a legjobb növényvédő szerek hatékonyságát is képes felturbózni. A siker titka a természetes narancsolaj hatóanyagban rejlik.

2015. március 26.

FERTILIA… The Name of the Game… TERMÉKENYSÉG

A műtrágyamultik műtrágyát gyártanak. Kulcsszavuk a hatékonyság és a profit. A Fertíliánál – szerintem – a játék neve: termékenység. A világ mezőgazdasága a talaj termékenységre vevő. Nigéria is ezt keresi. Enyingen…

2015. március 26.

Kukorica Forma 1

A Kukorica Klub termésversenye kicsit olyan eleme a mezőgazdaságnak, mint a Forma 1 az autóiparban. A győzteseket ünneplik, a technológiát követik…

2015. március 11.

Ne együnk már annyi vegyszert, legalább a gyümölcsről ne!

Megfelelő növényvédelem nélkül a rovarkártevők pusztítják el a gyümölcs nagy részét, a permetezőszerekkel meg érdemes csínján bánni. Ki eszik szívesen permetezőszer maradékot? Határérték fölötti szermaradék esetén meg nem lesz vevő a gyümölcsre.

2014. december 9.

150 év a növénynemesítésben és 18 a talajoltásban…

Nekünk, magyaroknak kétségtelenül van mire büszkének lenni, legyen szó akár a növénynemesítésről, akár a termőtalaj „életének, egészségének és termőképességének” a fenntartásáról. Ez a két terület a 21. században a mezőgazdaság fókuszába került, hiszen egyértelmű lett, hogy nem a kémiai, hanem a biológiai fejlesztések szolgálhatják hatékonyan a fenntartható gazdálkodást.

2014. december 9.

A Talajok Nemzetközi Éve

Az ENSZ a 2015. évet a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. „Egészséges talajokat az egészséges életért” – ezzel a jelmondattal indult a kampányév 2014. december 5-én, a Talajok Világnapján. A szervezők – az ENSZ, a FAO és az IUSS* – arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítása nem képzelhető el a talajokat megóvó gazdálkodás nélkül.

2014. december 5.

A szamár meg a teve permetelhet-e?

1950-ben, Cambridge-ben Francis Crick és James Watson javában dolgozott a DNS kettős spirálján, amikor a városban működő Pest Control Limited kiváló, TeeJet fúvókákkal szerelt permetező készülékeket készített. A kor csúcstechnológiáját szamárra és tevére is optimalizálták. Könnyen lehet, hogy ha a magyar növényvédelem jeles képviselői akkoriban éppen nem a recski internáló táborban güriznek, akkor elkészítik a permetező berendezés lovas adaptációját és akkor talán sok minden másképp alakul…

2014. november 28.

A Coca Cola megjelent a tejiparban

Nem biztos, hogy hosszú távon menni fog a cukros-aromás víz, ezért a Coca Cola belépett a tejpiacra. Nem is akármivel, hiszen állításuk szerint megcsinálták az abszolút prémium tejet, amiben nincs laktóz és cukorból is kevesebb, mint az átlagos tejben, viszont fehérjéből és kalciumból másfélszer annyit tartalmaz a Fairlife márkanéven megjelent „kólatej”.

2014. november 10.

PortaGéza ante portas

*Sokáig, sokan Oportónak ismertük a Portugiesert és a legtöbben akkor kezdtük el szeretni és váltunk a rajongójává, amikor a villányi borászok megmutatták, hogy mi van ebben a fajtában illetve mit kell vele csinálni. *     *A ’90-es évekből nagyjából az maradt meg bennem, hogy nagyon unalmas politikai műsorokat nézek a tévében és nagyon izgalmas és különleges borokat...
2014. október 27.
AgroCafé

A magabiztos agrárbiztos

Phil Hogan a korábbi ír környezetvédelmi miniszter lett az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa.
2014. október 27.
AgroCafé

A búzanemesítő felért a csúcsra

Dr. Sanjaya Rajaram – indiai születésű, mexikói búzanemesítő – kapta idén a mezőgazdaság Nobel díjának számító, The World Food Prize elismerést.
2014. október 27.
AgroCafé

Tritikálé – érték a markunkban

A búza és a rozs keresztezésével létrehozott növény ragyogó kilátásokat nyit mind a takarmányozásban, mind az emberi táplálkozásban. Mi magyarok a nagyszerű nemesítő munkának köszönhetően, a kiváló tritikálé fajtákkal nagy értéket tartunk a markunkban.
2014. október 2.
AgroCafé

Caussade – a szerethető francia

Mitől lehet szerethető egy kukorica? Főleg attól, ha egy adott területen egy adott technológia mellett egy kicsit többet terem… és az is számít valamit, ha a fajtatulajdonos cég munkatársai tisztelettel és szeretettel viszonyulnak a termelőkhöz.

 

2014. szeptember 22.

Durr… becsapott a borászlobbi

 A telhetetlen borászlobbi nem csak a jóhiszemű borkedvelőkre bírt rárontani, de nekiment a becsületes borkészítőknek is.

2014. szeptember 22.

BIOCONT - együnk egészségeset…

Póczonyi Zsolt a Biocont Kft. kereskedelmi igazgatója. Ez a cég arról ismert, hogy biológia megoldásokat fejleszt és forgalmaz a kertészetben valamint a mezőgazdaságban felmerülő növényvédelmi problémák kezelésére.

2014. szeptember 18.

Gigászok h/arca

Szeptember 12-én megjelent egy hír a The Wall Street Journal internet oldalán, azzal a címmel, hogy a Cargill beperelte a Syngentát olyan GMO vetőmag forgalmazása miatt, amely Kínában nem engedélyezett.
2014. szeptember 18.

Carl Bosch, a 100 éves műtrágyaipar és a 7414-es aszteroida…

A nagy millennium idején, Pesten dübörgött a kávéházi élet, a kultúra virágzott, a művészek remekeket alkottak, miközben Ludwigshafenben egészen más dübörgött, a vegyipar. A frissen végzett mérnök, Carl Bosch a BASF-nél dolgozott kutatóként és amikor 1909-ben a szintén zenész (szintén vegyész) Fritz Haber jelentkezett és azt mondta, hogy „sikerült aranyat csinálnom ólomból, vicceltem, sikerült ammóniumot csinálni a levegőből" – mindjárt tudta, hogy ez valami. A BASF megegyezett Haberrel és Bosch azonnal nekilátott, hogy Haber laborkörülmények között működő találmányát ipari méretre fejlessze, a magasnyomású vegyipar úttörő megoldásaival. 4 év munkája meghozta a gyümölcsét és 1913-ban beindult a nitrogén műtrágya gyártása. 1914-ben már napi 20 tonnát gyártott a BASF és a feltaláló Haber vagyonos ember lett, sőt még a Nobelt is megkapta 1908-ban. A mezőgazdaság meg új lendületet kapott.
2014. július 9.
AgroCafé

Fókuszban a gyakorlat és az innováció

Országjáró körútra indulnak a mezőgazdaság élen járó vállalatai

A Vaderstad, a Massey Ferguson, az AGRO.bio, a Syngenta, az Agrovir, a Yara és a Budapest Bank részvételével szervezett rendezvényeken minden érdeklődő megismerheti a cégek újdonságait és azt, hogy mit jelent a ContivoTM program a gyakorlatban illetve milyen előnyöket jelent a programban való részvétel a gazdálkodók számára,

2014. július 8.
AgroCafé

Az út a professzorral

Idén prof. Dr. Antal József, a Szent István Egyetem professor emeritusa kapta a mezőgazdaság legnagyobb díjának számító Márton József Díjat. Az ünnepélyes díjátadóra, Budapestre én vihettem a professzor urat gödöllői otthonából. A bő félórás autózás a közben zajló beszélgetés miatt felkavaró és maradandó élmény lett.
2014. július 6.
AgroCafé

Enchanté Káli hercegnő…

Káli istennő a hindu mitológiában a halál és az újjászületés istennője, Síva főisten felesége. A káli jelentése az, hogy fekete és Káli istennő eléggé félelmetesen szokott kinézni az ábrázolásokon. India egykor legjelentősebb városát, Kalkuttát is Káliról nevezték el.
2014. július 5.
AgroCafé

Szent István Egyetem és a Contivo program

Ahogy beköszönt a nyár és véget ér a tanév, egy kicsit a dékánok is fellélegezhetnek és szakíthatnak egy kis időt a beszélgetésre. Dr. Gyuricza Csabával, a Szent István Egyetem dékánjával Dr. Bódis László beszélgetett, amelyből a következő írás született, amely az Agrofórum júliusi számának AGROcafé rovatában is megjelent.
2014. július 4.
AgroCafé

„Nincs kávéház sporthír nélkül” – rovat következik: A sport támogatása nem más, mint a jövő generációk iránt érzett felelősség

190 évvel ezelőtt gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós Angliában jártak és megnézték a híres Oxford-Cambridge evezős nyolcasok viadalát.
2013. december 18.
AgroCafé

Riszpekt Kedves István!

Nagyon nagyon szép ünnepség volt nemrég a Mezőgazdasági Könyvtárban, ahol az összegyűlt közel százfős társaság Dr. Oláh Istvánt ünnepelte, aki idén 70 éves. Gyerekkorom óta ismerem Istvánt, aki a mezőgazdasági szakma élvonalát képviselte és képviseli ma is.
2013. december 18.
AgroCafé

2014. színe a ragyogó orchidea.

Egy korábbi írásban szerepelt, hogy mi az AGROcaféban, sütemény ügyileg nem ismerünk tréfát, a Pantone cégnél meg a színekkel nem szoktak tréfálni. Ez a cég ugyanis a világ abszolút meghatározó színtechnológiai vállalata. Minden ősszel megadják, hogy a következő évnek mi lesz a színe. A kávéházakban köztudomásúlag szeretik a nőket. A szépeket különösen. Az okosakat különösen. És azokat, akik szépek, meg okosak, meg még egy szakma vezető cégét vezetik, azokat meg különösen. A Pantone céget egy ilyen nő vezeti, direkt nem teszem ide a képét, akit érdekel, úgyis rákeres, a nevét azért elárulom, Leatice, ha jól tudom, de a szakma csak Leának hívja.
2013. december 18.
AgroCafé

Széll Endre és Árendás Tamás a kukoricáról

Amikor elkezdődtek az Agrofórum szerkesztőségében a kukoricás különszám szerkesztési munkálatai, akkor tisztelt törzsvendégünk Bódis László - aki hazánk legrangosabb agrárszaklapját, az Agrofórumot is igazgatja – a téma két illusztris szakértőjével beszélgetett az AGROcaféban. Az alábbiakban a beszélgetésből készült írása olvasható, ami az Agrofórum kukoricás különszámában is megjelent.
2013. december 18.
AgroCafé

Kávéházi sarok – Agrofórum, 2013. november

Az AGROcafé megkülönböztetetten tisztelt törzsvendége, Bódis László, Márton Balázzsal, az AGRO.bio Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgetett. Az erről készült írás az Agrofórum novemberi számában is megjelent, amit változtatás nélkül lentebb olvashat a Tisztelt Látogató. Az újságban megjelent oldal pdf anyaga pedig a „letöltések" menüpontban is megtalálható.
2013. november 15.
AgroCafé

Rita és Kálmán – a YARA „ügynökei”

Szentül hiszem, hogy a legkiválóbb cégek attól lettek azok, amik, hogy a legkiválóbb embereket foglalkoztatják. Mint a Mulder ügynök és Scully az X aktákban olyan volt Rita és Kálmán a november 8-án a Mezőgazdasági Múzeumban tartott AGRYA agrárkonferencián, ahol természetesen az AGRO Café is ott volt.

2013. november 15.
AgroCafé

Süteményben nem ismerünk tréfát

Kedvenc íróm – Karinthy Frigyes – híres mondása a „humorban nem ismerek tréfát”. Mint az AGRO Café kávéházmestere, azt az elvet vallom, hogy jó-jó a kávé, persze nagyon fontos, hogy iható legyen, sőt az se baj, ha annál kicsit jobb, de a sütemény az legyen jó. Mark barátom – ehetetlen muffinokon nevelkedett – édesszájú, társasági-kávéházi jampec, miközben tömi magába a sütiket, mindig azt mondogatja: „a süti olyan, mint a szex. a jó az isteni, a rossz meg csak egyszerűen jó”. 

2013. november 15.
AgroCafé

MagyarBrands elismerést kapott a BactoFil márka

Az AGRO.bio Hungary Kft. által forgalmazott BactoFil termékcsalád MagyarBrands elismerésben részesült az üzleti márkák kategóriájában. Ez kávéházi szóhasználattal élve nem piskóta. Kis hazánkban azért jópár márka található és a szigorúan objektív pontozásos rendszer szerint értékelő többsoros zsűri a 100 legmagasabb pontszámot elért márkát jutalmazza.
2013. november 15.
AgroCafé

Időutazás, Magro a neved

Ha egy vicces kvízjátékban mutatnám a képet és azt kérdezném, hogy 1912-ben készült a kép és azon melyik a részlet a kakukktojás, akkor biztos sokan kitalálnák, hogy hát persze, hogy az asztalon a mobiltelefon. Akinek ez nem elég, arra a turpisságra is rábukkanhat, hogy a talpas pohárra rá van gravírozva, hogy Balatonfüredi Borhetek, és 1912-ben még nem voltak Balatonfüredi Borhetek.
2013. október 29.
AgroCafé

AGROcafé – a mezőgazdasági szakma „kávéháza”

Kedves Tisztelt Látogató!

Köszönet, hogy mindnyárt nyitáskor benézett a szakmai kávéházba, ahol remélhetően Önt is megbecsült „törzsvendégként” tisztelhetjük majd.

A kávé őshazája Etiópia és hagyjuk meg az érdemet az olaszoknak, hogy ők főzik a legjobb kávét. Ami viszont kétségtelenül minket magyarokat illet a kávéval kapcsolatban, hogy mindig is nálunk voltak a legjobb kávéházak a világon és egyetlen más nép kultúrája, művészete, sőt történelme sem kapcsolódik olyan szorosan a kávéházakhoz, mint a mienk.

2013. október 28.
AgroCafé

A Syngenta, az Agrya, mi, meg a Pókember

Nemrég láttam egy nagyon szép Pókemberes pólót. Az volt rá írva, hogy "With great power comes great responsibility". Ez szabad ferdítésemben annyit jelent, hogy a ”nagy erő nagy felelősséggel jár”. Ha jól tudom, ezt a valódi bölcsességet a most 51 éves szuperhős (51 éve jelent meg az első pókemberes képregény) még a gyerekkorában hallotta a nagyapjától. 

2013. október 28.
AgroCafé

Kávé és karbon

Az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft. vezetői is beugrottak az AGROcaféba, a jó hírek kávéházába. Dévényiné Balogh Gyöngyi szakmai főmérnök és Riba Róbert ügyvezető igazgató (balra) – örömmel újságolták, hogy a cégük által koordinált programban résztvevő gazdaságok területein a tanúsított széndioxid kibocsájtás megtakarítás átlépte az 1.000.000 tonnát. 

2013. október 28.
AgroCafé

A kedves porcelánfestő

A szeptemberi OMÉK-on volt egy stand, ahol a hungarikumok kaptak helyet a bemutatkozásra. Hungarikumnak lenni amúgy elég nagy érdem, ha jól tudom, a 1012. évi XXX. Törvény szabályozza, hogy mi lehet az. Valahogy úgy alakult, hogy a paprikás kolbászok meg a szeszes italok vitték a prímet a hungarikumok között, mégis a legnagyobb érdeklődés a Herendi Porcelánmanufaktúra rendkívül látványos standja előtt volt. A nyitáskor még fehér hátfalra a képen látható Stupiánné Renáta ripsz-ropsz fölfestett egy szavatnemtalálokrá szépségű hatalmas Herendi Viktória motívumot.
2013. október 27.
VG.hu

Leállt a globális felmelegedés?

Szeptember 26-án az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) közzéteszi legfrissebb jelentésének összefoglalóját. Az IPCC nem tökéletes – híres prognózisa szerint a Himalája gleccserei 2035-re eltűnnek, miközben a helyes időpont valószínűleg 2350 –, de mégis ettől a szervezettől származhatnak a legmegbízhatóbb információk a globális felmelegedés kényes kérdéséről.
2013. október 25.

A Google ügyvezető, aki örökké akar élni

Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatója úgy hiszi, hogy az emberiség hamarosan elérheti az örök életet és teljes erejével azon van, hogy ez így is legyen.
Az ismert szerző és feltaláló szerint egy ilyen tudományos áttörés kulcsa bizonyos „hidak” rendszere, ami lehetővé teszi, hogy a test, az idő előre haladtával eljusson az egyik erőtől a másikig.
A fiatalos, 65 éves futurista naponta 150 étrendkiegészítőt szed, amelyek szerinte átsegítik az első hídig.

2013. október 24.

Gyilkos lesz a hazai klímaváltozás

Magyarországon eddig alig ismert kórokozók terjedésével, a rákbetegségek gyakoribbá válásával és növekvő halálozással számol egyebek mellett a második Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia vitaanyaga.