Kukorica Kör Egyesület - Termelési verseny

2024. március 1.

Darwin szerint nem a nagy vagy az erős faj éli túl a változást, hanem az alkalmazkodó. A kukoricatermesztésben pedig már nem a csúcstermés a nyerő, hanem az, ahol fenntartható a gazdálkodás és van elegendő nyereség.

A Kukorica Kör Egyesület Termelési versenye pont erről szól...

A Kukorica Kör Egyesület Kukorica Termelési versenye abban kölönbözik a már ismert termésversenytől, hogy míg ott az nyer, aki a legnagyobb termést tudja produkálni egységnyi területen, addig a Termelési verseny a nyereségről szól. Nyilván a legnagyobb nyereséghez sokat is kell termelni, de egyáltalán nem biztos, hogy a legmagasabb termésszint adja a legnagyobb nyereséget.

A mezőgazdaságban zajló fergeteges változások és különösen az input anyagok drágulásából és a terményárak zuhanásából adódó kihívások olyan helyzetet teremtettek, hogy a kukoricatermesztés a túlélés játéka lett. Sokan kiszálltak a történetből és inkább más növények felé fordultak. A fenti képen a versenyzők egy része a díjátadó előtt. A neveiket most nem sorolom, az amúgy megtalálható az alábbi képen, még az is, hogy merre gazdálkodnak. Véleményem szerint ők a magyar kukoricatermesztés sztárjai-hősei, akik már sokmindent letettek az asztalra, meg a kisujjukban van a szakma, meg ők azok, akik behunyt szemmel is sikerre viszik a kukoricát, viszont kétségtelenül megvan bennük az a törekvés, hogy tegyenek nem csak magukért, hanem az egész magyar mezőgazdaságért és megosszák a tapasztalataikat, segítve másokat. Szóval ők indultak a 2023. évi Kukorica Termelési versenyen. A díjátadó ünnepség igazán méltó helyszínen zajlott, a gödöllői MATE rektori dísztermében. Szerintem ez a magyar agrárszakma szentélye-temploma és tényleg gyönyörű és a falfestmény - bár nem tudom mit ábrázol, majd után nézek, de erősen rátesz erre a szentély fílingre. A kép jobb szélén Daoda Zoltán, a Kukorica Kör Egyesület vezetője, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, aki amúgy ennek az egyetemnek a diákja volt anno. Mellette, Dr. Körösi Katalin az egyesület szakmai és operatív vezetője, aki emellett a MATE Növényvédelmi Intézetének docense.

.

A díjátadón remek előadások is elhangzottak. Itt most csak egyet említenék röviden. Fórián Zoltán, az ERSTE Agrár Központjának a vezetője rendesen helyretette a kukoricatermesztés makroökonómiai vonatkozásait az "Ezek kukoricáznak velünk" című előadásában. Világos, szókimondó és jól érthető szavai nem hagytak kétséget afelől, hogy alapvető szemléletváltoztatásra van szükség a magyar agráriumban.

Ugye milyen szép a rektori díszterem... A lenti képen Fórián Zoltán számos erős, sokatmondó képének talán a legerősebbje:

Betakarított kukorica terület változása 33 év alatt... Nézzük csak az utóbbi huszat: 1,2 millióról hétszázvalahányezer hektárra csökkent. Ilyen drámai fordulat eddig csak egy európai ország borászatában volt, iletve a borexportjában, amikor 1985-ben kiderült, hogy erősen mérgező adalékanyaggal/etilén glikollal javítgatják a savanykás/semmilyenke boraikat. Szóval nálunk vagy a kukoricával kell kezdeni valamit, vagy azzal a mintegy félmillió hektár szántóval... "Ez bizony fáj!" Írta Fórián Zoltán a jobb oldali diagrammok fölé, amelyek a búza és a kukorica import változását mutatják. Ő a "dimenzióugrás" szót használta az import növekedésre. 

Egy szó mint 100, "helyzet van" a kukorica piacon. Nem biztos, hogy ezt a helyzetet mindenki túléli, úgy értem, hogy megmarad kukoricatermelőnek. Azok fognak túlélni és a kukoricából is nyereséget produkálni, akik - mint a Termelési verseny résztvevői - felismerik a helyzetet és fenntartható módon alkalmazkodnak a változásokhoz/kihívásokhoz.

Slusszpoén nincs? De van: ráadásul olyan, ami ebben a borongós gazdasági helyzetben ragyogó reménysugár lehet. Az eseményen készített talán legjobb képem György Dániel portréja. A legjobbat nem a képminőségre értem, hiszen újabban csak a kis telefonommal fotózgatok, hanem a kép mondanivalójára. György Dániel és Gergő fia Cigánd határában gazdálkodnak, ha jól tudom, háromszázakárhány hektáron. Ennek harmada lehet a kukorica. Ők a magyar kukoricatermesztés sztárjai, állócsillagai, favoritjai, partiarcai - valami szót kerestem ide, de nem találtam jobbat. Szóval Dániel már nyert termésversenyt tizennagyonsok t/ha kukoricával az 5 hektáros versenyparcellán. Évről évre benne vannak a top3-ban, mint az öntözött, mind a nem öntözött kategóriában. Most megmutatták, hogy nem csak sok kukoricát tudnak termelni, de nyereséget is. Az egyik kategória első és a másik kategória második helyezése is a György család trófeagyűjteményét gazdagítja. És mi a titkuk? Majd még a vetés előtt beköszönök hozzájuk, kipuhatolom és megosztom itt...:-)

Szuper rendezvény volt, itt mindenki nyert, minden indulónak gratulálok és végezetül minden kukoricatermesztőnek jelzem, hogy idén is lesz Termelési verseny. Érdemes benevezni, érdemes jól csinálni, nyereséget produkálni és része lenni egy nagyszerű szakmai közösségnek. Részletek a  www.kukoricakor.hu oldalon.

 

 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.