Látogatás az algatermékek fellegvárába

2024. március 3.

A világhírű egykori Gyógyszerkutatóban ma már a mezőgazdasági mikrobiológiai temékek kutatása és gyártása viszi a prímet. Itt készülnek a BactoFil termékek is de manapság az élő algákat tartalmazó csúcstermékek a termésbiztonság növelésének "feljövő csillagai".

Egyszer az egyik menő budapesti szálloda marketingese azt mondta, hogy nekik amúgy az lenne a legjobb reklám, ha megmutatnák a törzs- és a leendő vendégeiknek, hogy milyen belülről a konyhájuk. Szerinte simán hozzák azt a szintet, mint New Yorkban a The Plaza, vagy a dubai Burj Al Arab, ami azt jelenti, hogy az arabok tornya és kétségtelenül a a világ egyik, ha nem a legmenőbb szállodája.

Ez a szösszenet jutott eszembe az AGRO.bio Hungary Kft. "Gyárlátogatásán". A cég évente többször lehetőséget biztosít a vevőinek és az érdeklődőknek, hogy eljöjjenek a korábbi Gyógyszerkutató Intézet telepére, ami ma Berlini Park Innovációs Központként üzemel és megnézzék, hogy milyen körülmények között történik a cég által forgalmazott talajbaktérium- és algatermékek gyártása, fejlesztése és minőségbiztosítása. Az eseményen amúgy szerintem az volt a legjobb, hogy az érdekes szakmai ismertetések mellett mindenki mikroszkópon keresztül is bepillantást nyerhetett a "mikrovilágba". A fenti kép az algatermékek gyárási helyén készült. A világító sága, az valójában zöld, csak a kis telefonom képén lett sárga és már nem akartam fotoshoppal zöldíteni. A készülék neve fotobioreaktor, ami azért jó, mert a kis algasejtek optimális környezetben szaporodhatnak.

Itt már a kép is hozza a zöldet. A gyártásért felelős kollegák nem csak a szakmaiságukkal hódítottak, de jó volt látni, hogy oltári magabiztossággal mozogtak a lombikok között és az embernek tényleg az az érzése támadt, hogy itt maradt valami a Gyógyszerkutató mentalitásából.

Az Algater nevű termékben lévő élő fonalas algák vannak fenti a petricsészében. Mitagadás, jól néz ki, de a lényeg az, hogy ezt a petricsészét már vagy fél éve nem locsolták és az algák még mindig élnek. Rendesen bírják a szárazságot. Ennek a terméknek amúgy az a lényege, hogy a talajfelszínre kell permetezni és a fonalas algák gyorsan beszövik a talaj felső rétegét. Ez a biológiai talajtakarás pedig azt eredményezi, hogy a földet nem fújja el a szél, nem mossa el az eső és a talajba került csapadék kevésbé fog elpárologni. Az algasejtek meg még egy csomó előnyt biztosítanak a növénynek, pedig ez már önmagában is bőven elég lenne. 

Így néz ki a fonalas alga a sztereó mikroszkópban. Ahhoz képest, hogy mobilteló-fotó, nem is rossz...

Itt is a fonalas algák egy másik mikroszkópban.

Amúgy a biológiai talajtakarásnak van egy további előnye, azontúl, hogy alig van erózió és/vagy defláció, csökken a talaj kiszáradása és nő a szervesanyag tartalom. A talajból fertőző kórokozók fertőzési nyomása lényegesen csökken. Ez különösen nagy előny silókukoricában, napraforgóban, szőlőben és szinte minden termesztett növény esetén.

Végezetül, ha valakit érdekelnek ezek a termékek, az AGRO.bio Hungary Kft. internet oldalán számos kérdésre választ kap. ha valamire nem, a szaktanácsadók mindenkor készséggel állnak rendelkezésre. 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.