Beszéljük meg az aszályleckét

2023. április 17.

A múlt évi aszály remélhetően sokáig nem tér majd vissza, de hogy aszályos idők lesznek az biztos. Az aszálykárok kivédésére illetve csökkentésére egy fontos lépés, ha megosztjuk és megbeszéljük a tapasztalatainkat. A természet talán akkor elhiszi, hogy megtanultuk az aszályleckét...

Egy bölcs ausztrál író könyvében olvastam, hogy az élet az olyan, hogy időnként felad egy leckét az embernek és ha úgy látja, hogy megtanulta, akkor felad majd egy másikat. Ha pedig az élet úgy látja, hogy nincs megtanulva a lecke, akkor feladja újra és újra...

Lehet, hogy ez így van, lehet, hogy nem, de lehet, hogy a természet is ilyen. Az elmúlt évszázadok során sok leckét kaptunk a természettől és szerintem sok leckét sikerült megtanulni. Az aszálylecke még nem ilyen. Az utóbbi évtizedek során jópárszor - és egyre gyakrabban - megkapjuk és úgy néz ki, hogy még mindig csak tanulgatjuk.

Ez az internet oldal, az AGRO Café - mint a mezőgazdasági szakma virtuális és néha valóságos kávéháza - küldetésének tekinti, hogy teret adjon a "leckék" megbeszélésének. Fontosnak tartjuk ezt, hiszen óriási érték van a gazdálkodók kezében. A tapasztalatokra gondolok. Nagyon jó, ha az ember néha megáll és alaposan végiggondolja a gyakorlatban töltött éveinek a tanulságait, tapasztalatait. A hibák arra valók, hogy tanuljunk belőlük. A sikerek meg akkor a legjobbak, ha sokszor megismételjük. 

Miért ne százszoroznánk meg ezt az értéket? Ha minél többen hisszük, hogy mindnyájan tanulhatunk egymás tapasztalataiból és minél többen leírják ide, hogy mi történt a múlt év során, mekkora volt az aszálykár, mit tesznek másként meg egyáltlán...

...akkor van rá esély, hogy mindnyájan okosabbak leszünk és a következő "feladványt" jobban teljesítjük... kevesebb veszteséggel úgy értem.

Én most índításként egy zombai tapasztalatot szeretnék megosztani Tisztelt Mindnyájukkal:

Zomba amúgy a kukoricatermesztés egyik fellegvára a Dél-dunántúlon. Állítólag ott sikerült először 10 tonnás kukoricát termeszteni hazánkban. Az egyik gazdálkodó, akinek a földje a képek bal oldalán látható, növényspecifikus BactoFil talajbaktérium készítménnyel kezelte a talajt, annak érdekében, hogy nagyobbra nőjön a gyökér és a növény jobban fel tudja venni a vizet és a tápanyagot. Emellett ez a kezelés egy olyan "precíziós" vagyis a növény igényéhez igazodó plusz nitrogén ellátást nyújt. Ez nem okoz korai nitrogénbőséget viszont a termés növekedése során is bőven kielégíti a növényt.

Ha megnézzük a nyitóképet, akkor azt látjuk, hogy az út jobb oldalán magasabb a kukorica, de egyértelműen jobban látszanak rajta az aszálykár tünetei. A magasság természetesen fajtakérdés is de a növényszín beszédes. A zöldebb kukorica tulajdonosa, még tavasszal, amikor már egyértelműen látta, hogy szenved a növény, akkor kétszer is lepermetezte az Algafix nevű magyar gyártású, de világraszóló algakészítménnyel. Ez az élő balatoni zöldalgát és az általa termelt anyagokat tartalmazó termék döbbenetesen megnöveli a növény stressztűrő képességét.

Az eredmény már az út széléről is világosan látható, de amikor megjelentek a képek az emelkedő drón kamerájából...

...akkor még egyértelműbben látszott, hogy ez a történet pestiesen szólva nem semmi.

A drón képe felülről. A jobboldal látványosan szomorú. És a számok: Jobboldalt 1,5 t/ha kukorica. A BactoFil-lal kezelt talajon az Algafix-el megsegített bal oldali kukorica pedig közel 6 tonnás termést produkált. Természetesen ez is édeskevés ott, ahol "nem illik" 10 tonna alá menni kukoricában, viszont az évszázados aszály évében hatalmas eredménynek számít.

Tisztelt Olvasó! Tegye meg, hogy a lap alján beregisztrál és megosztja mindnyájunkkal a véleményét, tapasztalatát. Ezáltal mindnyájan egy kicsit jobban képben leszünk, én meg nem pötyögtem itt hiába... :-)

Mindnyájunk nevében köszönettel:

Gy. a kávéházmester

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.

Hozzászólások

 Felhasználó: Gy. 2023 április 18. @ 10:50:09 
Jó Hír Kedves Olvasók!

Az utánam következő első hozzászóló, aki megosztja velünk a tapasztalatait, az a Vinoszkóp közösség (www.vinoszkop.hu) felajánlásaként egy üveg - finoman szólva - finom bort kap ajándékba.
A regisztráció során megadott e-mail címre küldött levélben fogom felvenni vele a kapcsolatot, hogy az átadást/küldést megbeszéljük.

Üdvözlettel:
Gy. a kávéházmester