Stay on the scene, like an AGROmachine

2024. február 24.

Ha január, akkor AGROmashEXPO. Az idei abszolút a "leg..." volt minden szempontból. Megtelt minden pavilon, 300+ kiállító, 40.000+ látogató... én meg kattintottam pár képet és kifelé menet Charles Darwin jutott eszembe.

A kiállítás mind a négy napján, nyitástól zárásig folyamatos érdeklődés volt az AGRO.bio és a Kukorica Kör standján, hiszen aki gazdálkodik, az megcsodálja a hatalmas gépeket, de a többségnek fontosabb kérdés, hogy hogyan lehet 2 pontot szerezni az AÖP-ben, meg úgy általában mit kellene csinálni a talajjal, hogy a növény jobban tudjon alkalmazkodni a változó klímához, meg az egész termelés alkalmazkodni a változó gazdasági környezethet. Itt jött a képbe Darwin a XVIII. század legnagyobb természettudósa, mindjárt írom, hogy miért:

Ha hatalmas kombájnt szeretne "Gazduram", meg olyat, amitől a szomszéd besárgul az irigységtől, akkor ez a New Holland CR 11 kiváló választás. Nagy is, sárga is, tud mindent is, sőtmitöbb (vatizmór) még a talajt sem tapossa annyira. Megéri... ha jó a termés, pár év alatt visszajön az ára, úgy értem jópár év alatt, de legalább sárga, meg holland, meg valami díjat is nyert - DLG Innovations Commission - jelentsen ez bármit is.

Aki nagyban szeretne permetezni, annak itt van ez a BERTHOUD. Ennél nagyobb hova legyen? Meg mindent tud, amit a 21. században egy csúcskategóriás permetezőgépnek tudni kell, sőt még annál is többet. Jó, mondjuk ára is van, akárcsak a sárga kombájnnak, de ezt nem a spúroknak csinálták. A "nagyok" amúgy a tarakoroktól a talajművelő gépekig ott voltak full force-ban, mindjárt írom, hogy jön ide Darwin.

Besz_rás ez a stand b_sszus, azt hittem, hogy gördeszkapálya, aztán látom, hogy műtrágya, amiben van 39% hatóanyag. Köszi az infót, a levegőben meg van 21% hatóanyag, már ha nekünk embereknek az oxigén a hatóanyag. Viszont nitrogénből van benne 78% hatóanyag, ha a növényeknek a nitrogén a "hatóanyag". Darwin forog a sírjában... ennyit a nagyokról.

Jöjjenek az "okosak". Nekem idén az AGROmash-on a drónok jöttek be a legjobban. Egy csomó dologra jók, meg még permetezni is lehet velük. Nem tapossák a talajt, a precizitás csúcsát hozzák de ha a szőlőre gondolok - és többnyire a szőlőre meg a borra gondolok - akkor szuperül lehet velük permetezni a dimbes-dombos dűlőket a nagy esők után, amikor a sima permetezőgépek meg se tudnak mozdulni, a kórokozók meg bőszen támadnak. A képen a kínai gyártású XAG drón, amit az Advancing Agriculture nevű cég forgalmaz. Kábé azt tudja, mint egy amerikai, csak egy kicsit jobban és az ára viszont nem kicsit jobb. Dugarte Carlos Enrique a cég társalapítója nem csak a dróntechnológiai tudásával lepett meg, de azzal is, hogy kiválóan megtanult magyarul. 

Legyen valami keretes szerkezete ennek az írásnak, ezért visszatérek az AGRO.bio standjához. A sok nagy és okos gép között itt láttam egyedül talajt. Van a cégnek egy terméke, úgy hívják, hogy AlgaTer. Ebben élő fonalas algák vannak és ha rápermetezik a talajra, akkor szépen beszövik a talajfelszínt. Ez egy szuper biológiai talajtakarás, ami megakadályozza az eróziót, a deflációt és jócskán belassítja a talaj kiszáradását. A talaj a kezelés után pár hét alatt bezöldül és az ott élő növény sokkal jobb körülményeket talál.

Charles Darwin (1809-1882) angol természettudós volt, akinek 1859-ben Londonban megjelen "The Origin of Species" - A fajok eredete című írása a természettudomány elsődleges sarokkövények számít. A mű alcíme a természetes kiválasztódás és a szerző talán leggyakrabban idézett mondata az, hogy nem a legnagyobb éli túl a változást és nem is a legokosabb, hanem az, amelyik a legjobban tud alkalmazkodni a változáshoz.

Az éghajlat változik, a gazdasági környezet még inkábbb változik, és a mezőgazdászok közül az lesz sikeres, aki a legjobban tud alkalmazkodni. Ennek a kulcsa meg szerintem nem a nagy gépekben van, nem is az okos/precíz eszközökben, hanem az olyan kis mikroszkópikus biológiai megoldásokban, mint amiket az AGRO.bio standján láttunk.

Bónusz trekk: 

Végezetül úgy érzem, hogy a durva anglomán cím némi magyarázatra szorul. A rendszerváltás hajnalán koleszos voltam a Kertészetin. Tele voltunk reménnyel és azt hittük, hogy majd az oklevéllel a zsebünkben megváltjuk a világot. Oltári bulikkal próbáltunk megküzdeni az unalmat ásító estékkel és éjszkákkal. A valahányadik pohár Éva vermut után James Brown hatalmas slágere ordított a duplakazettás magnóból és mi meg vele kiabáltuk, hogy "geráppa". Ha beírja a YouTube-ba, hogy James Brown Machine, lesz számos találat. Érdemes meghallgatni, de kizárólag csak nagyon hangosan és valahány pohár ital után. Geráppa... get on up, Stay on the scene, get on up, like a ...machine.



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.