A kenyér a talajból lesz…

2015. október 15.

A 77. OMÉK – Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár érdekessége volt, hogy a korábbiaknál sokkal nagyobb súllyal szerepeltek az élelmiszeripari kiállítók.


A szervezők és a résztvevők nagy része is felismerte, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kivétel nélkül fontos, de minden egy célt szolgál, a kiváló élelmiszer megjelenését, hiszen a fogyasztó számára az testesíti meg a mezőgazdaságot. Az OMÉK szlogenje, ami a logóban is megjelenik „A magyar föld legjava”. Ez a szlogen a tudat alatt azt sugalmazza minden látogatónak, hogy az élelmiszer a földből lesz, és a kiváló magyar élelmiszer a legjobb, amit a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihozhatott a jó magyar talajokból.

 Az OMÉK Növénytermesztési Díját a szegedi Gabonakutató Kft. nyerte el az új bőtermő és kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező tritikale fajtákért, amelyek nem csak a takarmányozásban, de a malom- és a sütőiparban is nagy szerepet kapnak. Ezek a fajták 10-15%-ban a búzaliszthez keverve olyan kenyeret eredményeznek, amely állagában, ízében, eltarthatóságában és a különösen az egészséges táplálkozást szolgáló beltartalmi értékeinek a vonatkozásában egészen kiválóak. A Szögedi Rozsbuza védett márkanéven megjelenő őrlemény egy olyan innovatív termék, amely méltán nyerte el az OMÉK díjára beérkezett pályázatokat értékelő szakmai zsűri tetszését.

 Nyilvánvaló viszont, hogy a legjobb mag is csak az életteli jó talajon hoz kiváló termést, akárcsak az, hogy az OMÉK látogatói is a kenyérre kíváncsiak, nem pedig a szép gabonaszemekre. A Phylazonit-tal kezelt talajon termett Szőgedi Rozsbuzából a dunaharaszti Ruff pékség sütött szép és finom kenyereket, amelyeket a Phylazonit standján nézhettek meg a látogatók. Természetesen nem csak a puding, hanem a kenyér próbája és legnagyobb értékmérője is a kóstolás, ezért a Gabonakutató és a Phylazonit jóvoltából minden érdeklődő meg is kóstolhatta ezt a nagyszerű kenyeret, stílusosan igazi magyaros mangalicakolbásszal.

 A képen baloldalt Dr. Bóna Lajos, a Gabonakutató osztályvezetője, a nyertes fajták nemesítője, aki amúgy a Magyar Növénynemesítők Egyesületének az elnöki tisztét is betölti, jobbra Vajda Péter, a Phylazonit igazgatója.

 Ez a kezdeményezés jó példája annak, hogy a legjobb végtermék, vagyis a legjobb élelmiszer csak úgy készülhet, ha a mind a talaj-, mind a növény- mind az élelmiszeripar érintettjei együtt gondolkodnak, összefognak és a maguk szintjén a legjobbat nyújtják. Így lesz a magyar élelmiszer valóban „a magyar föld legjava”.

 …és mit mondott a pék, aki a Phylazonit tal kezelt talajon termett gabona lisztjéből sütötte a kenyeret:

„Előszörre nagyon más volt, mint a megszokott lisztek. A tészta tömören összeállt, kicsit se kezdett szétfolyni, nem kellet hozzáadni egyetlen gramm C vitamint sem. Szépszínűre és ropogós héjjúra sült. ”

 …és mit mondott Anna, aki az első próbasütés legnagyobb szelet kenyerét tartotta, segítve a fotó elkészítését:

Nem mondott semmit, megette az egészet. Kérdeztem, hogy esetleg egy kis vajat kérne hozzá, hiszen sohasem evett eddig üres kenyeret. Nem kért.

 « Vissza