Hakuna Matata talaj…

2015. szeptember 11.

A magyar talajtudomány világraszóló sikerét jelentette a hazánkban megrendezett 5 napos esemény, amely talajleíró versennyel zárult. A magyar csapat 3. lett. 

 
Nagy megtiszteltetés és természetesen nem véletlen választás volt, hogy a Talajév legnagyobb szakmai eseményét éppen Magyarországon rendezzék. Szeptember 1. és 5. között 28 országból érkező közel 100 talajtanos szakember vett részt az „International Field Course and Soil Judging Contest” elnevezésű rendezvényen.
A fő szervező a Magyar Talajtani Társaság, illetve annak elnöke,  Michéli Erika professzorasszony volt, aki a Szent István Egyetem Talajtani Tanszékét is vezeti. A magyarországi helyszín részben az ő érdeme, részben a nemzetközi talajtanos szakma elismerésének kifejezése a magyar talajtudomány iránt.

 A Szent István Egyetem Tudástranszfer Központjában a rendezvényt megnyitó Nagy István az FM parlamenti államtitkára mély tiszteletét fejezte ki a szervezők és a résztvevők felé és hangsúlyozta, hogy a minisztérium mindent megtesz a talajok védelmében és a talajtanos szakma támogatására. Amúgy éppen ő volt az, aki nemrég bejelentette, hogy a következő évtől jelentős támogatást kapnak azok a termelők, akik a talaj védelme és a termőképesség javítása érdekében olyan technológiai elemeket is használnak, mint a szervestrágyázás, a zöldtrágyázás, vagy a baktériumtrágyázás. A második képen a beszédet mondó államtitkár úrtól jobbra Arwyn Jones az Európai Bizottság Egyesített kutatóközpontjának a kommunikációs vezetője, aki szintén talajszakértő, mellette Michéli Erika, mellette Maxine Lewin, aki az USA agrárminisztériumát (USDA) képviseltő talajszakértő, az első talajleíró verseny főszervezője, majd Németh Tamás, az MTA agrárosztályának elnöke. A sorban jobbról a második, Posta Katalin, aki a gödöllői egyetem mikrobiológia tanszékvezetője és a Mezőgazdasági és Környezettudományi kar dékánja, a kép jobb szélén pedig az esemény egyik díszvendége, Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese, aki az európai és közép-ázsiai régió vezetője. Ezek a szaktekintélyek töltötték ki előadásaikkal az öt napos rendezvény első napjának a felét. Értékes mondataikban az az üzenet volt a közös nevező, hogy a talajokat megfelelően védeni és hatékony de fenntartható módon használni csak úgy lehet, ha minél többet tudunk a talajokról. Természetesen az elmúlt 100 év során hatalmas információmennyiség halmozódott fel a világ talajaival kapcsolatban, de az a terület egyrészt szinte olyan végtelen, mint a csillagászat, másrészt az intenzív mezőgazdaság következtében az utóbbi 50 év során többet változtak a Föld művelés alatt lévő területeinek talajai, mint a megelőző 5000 évben. Fontos tehát, hogy minél többen, minél többet tudjanak a talajokról és ezt a tudást illetve annak gyakorlati vonatkozásait megosszák a termelőkkel segítve őket a hatékony gazdálkodásban és a talajminőség megőrzésében. Egy ilyen esemény és annak csúcspontja a  talajleíró verseny pedig a legjobb dolog, amely ezt a célt szolgálja.

A ruandai talajszakértők elképesztően örültek annak, hogy ők nyerték a csapatversenyt. Ez valóban nagy eredmény és valószínűleg annak is a jele, hogy Afrikában különösen fontos a talajok ismerete.
 
Az összesített csapatverseny 3. helyezettje a magyar csapat lett, akik a Talaj biodiverzitás európai atlasza című értékes albumot kapták. Fodor Hella, Hausz Imola, Laborczi Annamária és Mester Tamás nem csak magának, hanem az egész magyar talajtudománnyal foglalkozó közösségnek szerzett ezzel egy jelentős elismerést.

 A csapatok nevet is választhattak maguknak, hogy ne csak ország néven szerepeljenek az értékelő lapokon. A nagyon kedves és nagyon profi amerikaiak Team USA néven szerepeltek. A magyar csapat neve az volt, hogy H moles, az afrikai fiúk pedig stílusosan azt a nevet választották, hogy Hakuna Matata. Pont ez az a két szó, amit ismerek a szuahéli nyelvből. Az Oroszlánkirály című rajzfilmből tanultam meg, aminek a zenéjét (Elton John) különösen szeretem. Hahuna matata kb. annyit jelent, hogy nincs gond, ne aggódj.

Ne aggódj talaj, kiváló szakértők figyelnek rád…« Vissza