Kukorica Forma 1

2015. március 26.

A Kukorica Klub termésversenye kicsit olyan eleme a mezőgazdaságnak, mint a Forma 1 az autóiparban. A győzteseket ünneplik, a technológiát követik…

 A 10 éves Kukorica Klub már 6 éve rendezi meg a népszerű termésversenyét. A verseny nincs agyonbonyolítva, a nevezők termesztenek a létező abszolút csúcstechnológia minden elemével – igaz az öntözött terület ugyanúgy külön kategóriában versenyez, mint a szántás nélküli művelés. Amikor eljön a betakarítás ideje, akkor ellenőrök figyelme mellett 5 hektár termését lemérik kilóra és akié a legtöbb, az nyer.

 Ahogy Forma 1-es autókkal nem közlekednek az utakon, a termésverseny parcelláin alkalmazott technológia sem egyenlő a köztermesztéssel, viszont ahogy az autóverseny folyamatosan húzza az autóipart a gazdaságosság, a biztonság és a technológiai kiválóság tekintetében. Ugyanez igaz a kukoricatermesztésre is. Kétségtelen ugyanis, hogy a termésversenyben szereplő termelők, illetve a versenyparcellák technológiája folyamatos fejlődést hoz az ágazatban és hozzájárul a korszerű termesztései megoldások terjedéséhez. A „csúcsrajáratott” hibridek tulajdonságainak a megismerésében is értékes eredményeket hoz a verseny.

 Lényeg a lényeg, hogy nemrég nagyon méltó körülmények között megtörtént a IV. Kukorica termésverseny eredményhirdetése és díjkiosztása a Gödöllői Királyi Kastély lovardatermében. A Monsanto cég a mennybe ment, vittek mindent és övék lett az év hibridje kitüntető cím is. Nyírderzs is a mennybe ment. A 600 lelkes kis szabolcsi falu két termelője is nagyszerű eredményt ért el. Papp Mihály (balról a második) abszolút első lett a 16 tonna/hektáros terméseredményével és Papp György (balról a harmadik) a harmadik helyezést szerezte meg. Gyanítom, hogy tudnak valamit, vagy összebeszélhettek termesztéstechnológia ügyileg, ugyanis testvérek. A képen látható oklevelek mellett jópár értékes – nem csak eszmeileg – Herendi porcelán remekművel térhettek haza. Csak érdekesség, hogy a Herendi porcelánmanufaktúra - amely hazánk első számú márkája – készíti a Forma 1 futamok trófeáit is.

 Az ünnepélyes díjátadó ceremónia izgalmas eleme volt Dr. Szieberth Dénes nagy bejelentése, miszerint a jövőben – az Agrova Kft. kezdeményezésére – nem csak a legmagasabb terméseredményeket díjazzák, hanem mint új elem, a legalacsonyabb toxintartalmat is, amely napjainkban a kukorica első számú értékérő tulajdonsága lett.

 A kép bal oldalán Dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke, jobbra pedig szerénységem, a „kávéházmester”.

 « Vissza