Hatékonyabb permetezés OROWET technológiával

2015. március 26.

A Dél-afrikai ORO AGRI cég sikerterméke a WETCIT még a legjobb növényvédő szerek hatékonyságát is képes felturbózni. A siker titka a természetes narancsolaj hatóanyagban rejlik.

 Dél-afrikáról sokáig csak annyit tudtam, hogy itt bányásszák a Föld arany és gyémántkincsének a felét, már a négereknek is vannak jogaik és borból nem csak sokat tudnak csinálni, de jót is. Megterem az országban jó félmillió tonna narancs, aminek nem csak a húsa értékes, de a héjában is van valami…

…ez a valami a narancsolaj, az ORO AGRI cég sikertermékeinek a legfontosabb alapanyaga. Mire jó a narancsolaj, milyen készítményekben létezik a hazai piacon és mi az OROWET technológia. Erről beszélgettünk a cég – stílusosan narancssárga üzleti ruháját viselő – képviselőjével és a termékek magyarországi forgalmazását ellátó Biocont Kft. tulajdonosával, László Gyulával.

 Mi az az OROWET® technológia?

 Az OROWET egy mozaikszó, mely a kifejlesztő cég – az ORO AGRI International Ltd. – nevéből és az angol nedvesítés (WETTING) szóból áll össze. A technológia a hidegen préselt narancsolaj és egy speciális felületi feszültség csökkentő komponens az alkohol-etoxylát kombinációját használja különböző célokra: adjuváns és növényvédő szer hatásfokozás, lombtrágyázás és növényvédelem. Az OROWET technológia mindazon narancsolaj tartalmú permetszerek gyűjtőneve, amelyek e három hatás valamelyikével - vagy akár mindegyikkel egyszerre -  rendelkeznek.

 Honnan jött az ötlet, hogy a narancsolajnak helye van a permetlében?

 Mindenki megtapasztalta már, hogy amikor narancsot hámoz, a héjból kispriccelő anyag egyenletesen bevonja a kezünket és ha nem mossuk le gyorsan, kellemetlenül kiszárítja, felrepedezteti bőrünket. Ez az anyag a narancsolaj, mely egy kis molekulaméretű esszenciális illóolaj. Ez nagyban megkülönbözteti a hagyományos ásványi és növényi olajoktól: azok ugyanis befojtás révén érnek el növényvédelmi hatást, a narancsolaj – mint illóolaj – ennél agresszívebben viselkedik: megbontja a vékony kitinburkot - fiatal rovarlárvákon, illetve gombamicéliumokon érvényesül ez a hatás - és az így kialakult repedéseken keresztül kiszárítja a károsítót. Ezt a hatást felismerve kezdte el a Dél-afrikai ORO AGRI cég narancsolaj tartalmú permetszerek fejlesztését 10 éve, és mára a világ minden fontos mezőgazdasággal rendelkező országában jelen van és jelentős mennyiségeket értékesít a termelők körében rendkívül népszerű narancsolaj tartalmú termékeiből.

 Melyek a hazánkban engedélyezett narancsolaj tartalmú készítmények?

 Az idei szezonra megkapta a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt az OROWET technológia zászlóshajója a WETCIT. Ez az új termék egy minden más adjuváns helyettesítésére képes hatásfokozó szer, melynek kiemelkedő nedvesítő és felszívódást fokozó hatása van. Maximális engedélyezett dózisban pedig jelentős dehidratáló hatást gyakorol a lágy kitinvázú kártevőkre és gombafonalakra.

A hazánkban már 3 éve forgalomban levő PREV-B2 a technológia másik készítménye, mely egy bórtartalmú lombtrágya narancsolaj vivőanyaggal, ahol a bór-etanolamin hatóanyag felszívódását és tökéletes hasznosulását hivatott a készítmény formulációja elősegíteni.

 Egy szó, mint 100, az az érzésem, hogy manapság, ha valaki kicsengeti a nem túl alacsony árat egy korszerű permetezőszerért, akkor kár kihagyni a narancsolaj tartalmú termékeket a permetléből, hiszen maga a növényvédő szer csak egy eleme a hatékony permetezésnek. Ugyanilyen fontos a megfelelő időzítés és a kifogástalan kijuttatás technológia. A narancsolaj olyan értékes biológiai alap, amelyre stabilabban lehet építeni a kémiai megoldásokat.

 « Vissza