FERTILIA… The Name of the Game… TERMÉKENYSÉG

2015. március 26.

A műtrágyamultik műtrágyát gyártanak. Kulcsszavuk a hatékonyság és a profit. A Fertíliánál – szerintem – a játék neve: termékenység. A világ mezőgazdasága a talaj termékenységre vevő. Nigéria is ezt keresi. Enyingen…

 Amikor a ’70-es évek végén egy nyugatról szerzett magnókazettán meghallottam az ABBA „The name of the game” (A játék neve) című számát, elkezdtem kicsit angolozni, de még ma sem tudok úgy, mint Olufemi Sodyia 5 éves korában. Vele együtt jártunk anno a Kertészeti egyetemre. Nigériából jött tanulni azért, mert ott is elég fontos a kertészet és Afrika legfejlettebb és legnépesebb országában rájöttek, hogy azt kell tenniük, mint korábban Japán. El kell menni a fiataloknak tanulni és hazavinni a tudást, mert az ország csak így fejlődhet. Sodyia mondjuk nem ment haza, mert az egyetemi végzettséggel és az anyanyelvi angoltudással beszippantotta őt a piroskék kisker multi (TESCO). Nem is ez a lényeg, viszont Nigériával kapcsolatban érdekesség, hogy pont 10-szer akkora, mint Magyarország, és durván 18-szor annyian vannak, mint mi. Afrika legfejlettebb országa a világ egyik leggazdagabb ásványkincs készletével rendelkezik. Évtizedek óta jelentős erőforrásokat fordítanak arra, hogy a tudományos-technikai színvonalat feltornásszák – nem csak Afrika élvonalába. Amúgy pont jövőre lesz 30 éve, hogy megszületett az első afrikai által kapott Nobel díj, amit egy nigériai írónak ítélt oda a Nobel bizottság.

 A nigériai tudományos életről annyit illik tudni egy virtigli kávéházi mezőgazdásznak, hogy 2010-ben Nigériában rendezték a Nemzetközi Tudományos Diákolimpiát. Ezen mi magyarok sem szerepeltünk rosszul, mert a 6. helyet sikerült megszerezni az éremtáblán. Magyarországról addig sem volt rossz kép Nigériában, pláne nem a mezőgazdaságunkról. Napjainkban is jópár nigériai diák tanul a magyar agrár felsőoktatásban.

 A világ egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasága a nigériai. Szépen terem náluk a kukorica, de a nálunk kevéssé ismert növény a manióka termesztésében világelsők. A manióka mint növény amúgy megérne egy külön misét, mivel ez a növény egyike azoknak, amelyek a legtöbb kalóriát adják az emberiség táplálásához.

 Jó, jó, de hogy jön ide Nigéria?

 Simon Péter úrral, a Fertilia Kft. tulajdonosával nemrég egy jót beszélgettünk a cégről, meg a termékeikről, meg a fejlesztésekről, meg arról, hogy mit lehet tenni a talaj termékenység növeléséért. Sok érdekeset mesélt, gondoltam leírom, aztán rájöttem, hogy PR szösszenetnek kiváló, de a mezőgazdaság virtuális kávéházába erősebb sztori kell.

 Az erősebb sztori:

 A képen látható urak a nigériai tudósok, akiket azért küldtek Magyarországra, hogy nézzenek utána, hogy milyen korszerű, innovatív talajtermékenység növelő trágyázási megoldások léteznek, amelyet akár a nigériai mezőgazdaság is használhatna. Elég nagy ugyanis Nigéria feladata a jelenleg közel 180 milliós, de folyamatosan növekvő lakosság élelmezését illetően. Sima műtrágyát simán szereznek, amennyit akarnak, fussa rá a világ egyik legnagyobb olajkészletéből. A sima műtrágyázás viszont nem csak nem elég hatékony, de Afrika ege alatt elég gyorsan haza lehet vágni a termőföldet a műtrágyasózással, akarom mondani műtrágyaszórással, úgyhogy nem voltak restek felkerekedni és egészen Enyingig utazni a Fertiliához, az innovatív, hatékony és talajkímélő termékek és technológiák megismeréséért.

Direkt jó, hogy a cég neve is jól cseng egy angol anyanyelvűnek. A termékeny ugyanis úgy van angolul, hogy fertile. A Fertilia név remélhetően hamarosan jól cseng majd nem csak Nigériában, hanem mindenhol, ahol fontos a termékenység és a talajvédelem.« Vissza