A szamár meg a teve permetelhet-e?

2014. december 5.

1950-ben, Cambridge-ben Francis Crick és James Watson javában dolgozott a DNS kettős spirálján, amikor a városban működő Pest Control Limited kiváló, TeeJet fúvókákkal szerelt permetező készülékeket készített. A kor csúcstechnológiáját szamárra és tevére is optimalizálták. Könnyen lehet, hogy ha a magyar növényvédelem jeles képviselői akkoriban éppen nem a recski internáló táborban güriznek, akkor elkészítik a permetező berendezés lovas adaptációját és akkor talán sok minden másképp alakul…

A címben feltett költő kérdésemre a válaszom: igen. Permetezni mindenkinek kell, annak is aki szeret és annak is, aki nem – Fenyő Miklós után szabadon. Másrészt a permetezés olyan dolog, hogy annyi mindössze a lényeg, hogy valami permetezőszerből és vízből készül egy permetlé, amit el kell juttatni a célfelületre. Ez lehet a talajfelszín vagy a növények felszíne. Nem árt, sőt kimondottan jó, ha a permetezőszer a megfelelő dózisban és egyenletesen borítja be a célfelületet. Ha ez nem így történik, akkor baj van. Alacsonyabb dózis vagy hiányos borítás esetén nem várható a kellő növényvédő hatás, sőt bizonyos szerek esetén ez a rezisztencia kialakulásának a melegágya. A túladagolás viszont nem csak pocsékolás, hanem környezetszennyezés és az élelmiszerbiztonság lábai is ingadoznak.

 

Az a lényeg, hogy a permetezőgép nem több, mint egy tartály, szűrők, szivattyú, nyomásszabályzó, csövek, szórófejek és a legvégén a legfontosabbak a fúvókák. Ez az egész föl van szerelve egy önjáró vagy vontatott gépre, de fölszerelhető egy állat testére is vagy akár a talajmunkagépre például a Phylazonit talajoltóanyagok kijuttatása esetében.

 Természetesen precíziósnak semmiképp nem nevezném a jó hatvanéves konstrukciót, hiszen például a szamár vagy a teve haladási sebessége sem biztos, hogy állandó, de még így is azt gondolom, hogy jó állapotú TeeJet fúvókákkal a szamár is jobban permetez, mint egy mai csúcsszuper gép, ahol az egyik fúvóka nem szór, mert eltömődött, a másikból meg ömlik az anyag, mert az meg már el kopott.

 A fenti két kép (technikai ismertető) Huszár Jenőnek, a Farmcenter Kft. igazgatójának az irodájában lóg a fent említett dolgok üzenetének örök tanúságául. A Farmcenter Kft. nem árul sem tevére, sem szamárra szerelhető permetezőt – bár alkatrészt lehet, hogy tudnának hozzá szerezni – de amúgy minden olyan eszközt, berendezést és alkatrészt forgalmaznak, amire a sikeres permetezéshez szükség van.

 

Huszár Jenő nem csak a permetezés technika egyik – talán a – legnagyobb szakembere, de igazi nagy gourmand, aki egy jóízű és jó állagú kenyérért is képes átmenni a szomszéd faluba és az irodájában nem csak értékes szakmai beszélgetésekkel de igazi jófőzésű kávéval is megajándékozza a partnereit.« Vissza