A magabiztos agrárbiztos

2014. október 27.
Phil Hogan a korábbi ír környezetvédelmi miniszter lett az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa.

Eddig azt hittem, hogy tökmindegy nekünk itt a végeken, hogy ki milyen biztos lesz Brüsszelben, meg politikával amúgy sem foglalkozom, úgyhogy erősen meglepődtem, amikor az új mezőgazdasági biztos a meghallgatásán végtelen kedvességgel és erős magabiztossággal megmondta a frankót, vagyis hogy mit kell faragni az EU mezőgazdaságán.

A magabiztosságára és a jófejségére jellemző, hogy szlogenje is van. Angolul úgy szól, hogy „Hogan needs no slogan” - Hogannak nem kell szlogen. Az, hogy világosan megmondta, hogy nem tud elképzelni semmi halogatást és lazulást a környezetvédelmi kérdéseket illetően, az valamennyire érthető azok után, hogy korábban az ír környezetvédelmi miniszteri posztján is eléggé kérlelhetetlen volt.

A fő célkitűzése dióhéjban: egyszerűsíteni az adminisztrációt, hatékonyabbá tenni a termelést, csökkenteni a széndioxid kibocsájtást, erősíteni a környezetvédelmi intézkedéseket. A legkonkrétabban pedig az európai termőtalajok javításának és a vízkészletek megőrzésének a szükségességéről beszélt. A legszebb mondatát idézem: „Only if we improve soil quality and preserve our water resources we’ll be able to produce in the future.” – szabad ferdítésemben: csak akkor leszünk képesek termelni a jövőben, ha javítjuk a termőtalaj minőségét és megőrizzük a vízkészleteket.

A magam részéről Phil törekvéseivel maximálisan egyetértek és őszintén kívánom, hogy sikeres legyen a programjának a megvalósításában.

 

Ha szeretné elolvasni Kedves Olvasó az uniós mezőgazdasági biztos meghallgatásán elmondott beszédét, akkor keresse meg a neten vagy írjon nekem és elküldöm mélen.« Vissza