BIOCONT - együnk egészségeset…

2014. szeptember 22.

Póczonyi Zsolt a Biocont Kft. kereskedelmi igazgatója. Ez a cég arról ismert, hogy biológia megoldásokat fejleszt és forgalmaz a kertészetben valamint a mezőgazdaságban felmerülő növényvédelmi problémák kezelésére.

 Természetesen a BIOCONT a biogazdálkodók első számú „udvari szállítója”, de ma már az egyre szigorodó élelmiszerbiztonsági követelményeknek, valamint az igényes piacok elvárásainak is az alacsony – esetenként nulla – szermaradék értékekkel megfelelni szándékozó és stabil nyereség realizálására törekvő gazdálkodók is a BIOCONT által kínált termékeket részesítik előnyben.

 Zsolttal évtizedes (több évtizedes) az ismeretség és a barátság. Ő egyrészt kiváló kereskedő, de szerintem a kereskedelem stratégiai és operatív feladatai mellett a cég reklámarca is lehetne. A jövőbe mutató, innovatív, az ember- és a környezet egészségét nem romboló termékeket forgalmazó cég reklámarcának nem tudnék jobbat nála, hiszen ha hazudós lenne, az őszülő haja ellenére is letagadhatna a korából vagy másfél évtizedet.

Egészségeset enni amúgy nem a Mekibe járunk, de a munka rohanásában néha megállunk az sztráda mellett egy kiadós kávéra és egy kiadós beszélgetésre. Most számos érdekes dolgot hallottam az ORO AGRI cég – aki természetesen a BIOCONT-t választotta a magyarországi partnerének – narancsolaj tartalmú termékeiről, amelyek új megközelítéssel és a természet egyik nagyszerű anyagát felhasználva segítik a hatékony növényvédelmet.

 Amúgy a 20 század – amely a mezőgazdaságba kétségtelenül a kémia eredményeit tolta – szépen megmutatta a kémiai megoldások múlandó és kétes diadalát. 100 évvel ezelőtt Németországban felpörgött a műtrágyaipar és az egyoldalú nitrogén ellátás miatt a nagyobbra növő és többet termő növények immunrendszere már nem volt képes úgy védeni a növényeket a betegségektől és a kártevőktől, mint korábban.

 Sebaj, mondták a vegyészek, majd csinálunk jó növényvédő szereket, azok majd orvosolják ezt az apró problémát. Ha van igazi bulvárízű kávéházi története a kémiai növszeriparnak, akkor szerintem ez lehet az:

 A mai Syngenta egyik elődcégénél a GEIGY-nél dolgozott egy Paul Müller nevű vegyész. Rájött, hogy a DDT nevű anyag (diklór-difenil-triklóeretán) elpusztítja a rovarokat. 1942.ben elkezdték gyártani a szert és hipp-hopp ez lett a világ első számú rovarölő szere. Paul Müller elképesztő sztár lett, olyannyira, hogy mint az emberiség jótevőjének 1948-ban a Nobel bizottság neki ítélte az orvisi Nobel díjat. Ő volt az első ember, aki nem orvosként részesült ebben az elismerésben. 25 évvel később, amikor minden szakember számára világos lett, hogy a DDT sokkal többet árt, mint használ, mivel az emberi testet menthetetlenül megöli, a hatóanyag forgalmazását betiltották. Mivel Magyarország már akkor a világ élvonalát képviselte a növényvédelem és az élelmiszerbiztonság terén, konkrétan hazánkban került elsőnek betiltásra a DDT. Tipikus 20. századi történet - a kémiai termék tündöklése és bukása.

 A BIOCONT krédója a növényvédelem új – a biológia irányából történő – megközelítése. www.biocont.hu

 
« Vissza