Carl Bosch, a 100 éves műtrágyaipar és a 7414-es aszteroida…

2014. szeptember 18.
A nagy millennium idején, Pesten dübörgött a kávéházi élet, a kultúra virágzott, a művészek remekeket alkottak, miközben Ludwigshafenben egészen más dübörgött, a vegyipar. A frissen végzett mérnök, Carl Bosch a BASF-nél dolgozott kutatóként és amikor 1909-ben a szintén zenész (szintén vegyész) Fritz Haber jelentkezett és azt mondta, hogy „sikerült aranyat csinálnom ólomból, vicceltem, sikerült ammóniumot csinálni a levegőből" – mindjárt tudta, hogy ez valami. A BASF megegyezett Haberrel és Bosch azonnal nekilátott, hogy Haber laborkörülmények között működő találmányát ipari méretre fejlessze, a magasnyomású vegyipar úttörő megoldásaival. 4 év munkája meghozta a gyümölcsét és 1913-ban beindult a nitrogén műtrágya gyártása. 1914-ben már napi 20 tonnát gyártott a BASF és a feltaláló Haber vagyonos ember lett, sőt még a Nobelt is megkapta 1908-ban. A mezőgazdaság meg új lendületet kapott.

Mint a legtöbb embernek Carl Bosch-nak is volt az életében egy nagyon jó nap, meg egy nagyon rossz is. A nagyon rossz, az 1921. szeptember 21-én volt, amikor a BASF gyárban felrobbant egy cirka 4500 tonnás műtrágya tároló. Közel 600 ember meghalt, 2000 megsebesült, 7000 pedig elvesztette a lakhelyét. Akkora volt a robbanás, hogy még a 30 kilométerre lévő Heidelbergben is betörtek az ablakok.

A jó nap pedig 10 évre rá – 1931-ben - jött el Bosch-nak, amikor ő is megkapta a Nobelt.

Amikor 1933-ban olyan kancellárt választott Németország, akinek a politikájával Carl Bosch nem tudott azonosulni, akkor kicsit visszavonult a munkától és napközben a rovargyűjteményével foglalkozott, éjszaka pedig a kertjében épített saját csillagvizsgálójában kémlelte az eget.

Ma a mezőgazdasági termelés legalább egyharmada annak a százegynéhány millió tonna nitrogén műtrágyának köszönhető, amit a Haber-Bosch eljárás szerint gyártanak és a világ földjeire szétszórnak.

Carl Bosch halálának 50. évében, 1990-ben, két német csillagász az újonnan felfedezett 7414 számú aszteroidát – tiszteletük jeléül – róla, az ipari ammónia gyártás feltalálójáról és az amatőr csillagászról nevezték el. A híres aszteroida hivatalos neve: 7414 Bosch.

József Attila: Ne légy szeles című verse után ezt írta valaki egy szalvétára az AGROcafé virtuális kávéházában:

…műtrágyázni csak pontosan, szépen,

ahogy a 7414 Bosch megy az égen,

ugy érdemes.« Vissza