Kávé és karbon

2013. október 28.

Az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft. vezetői is beugrottak az AGROcaféba, a jó hírek kávéházába. Dévényiné Balogh Gyöngyi szakmai főmérnök és Riba Róbert ügyvezető igazgató (balra) – örömmel újságolták, hogy a cégük által koordinált programban résztvevő gazdaságok területein a tanúsított széndioxid kibocsájtás megtakarítás átlépte az 1.000.000 tonnát. 

A program lényege, hogy a résztvevő gazdaságok olyan módon művelik a talajt és úgy alakítják a tápanyagellátást, hogy minél kevesebb szén távozzon a talajból és minél kevesebb szénhidrogén égjen el a műtrágyaszükséglet előállításához, vagyis kevesebb műtrágya használattal legyen megoldott a növények tápanyagellátása.

Egymillió tonna széndioxid sok vagy kevés? A világ éves – jó 30 milliárd tonnás – kibocsájtásához képest természetesen nagyon kevés, viszont egy ilyen kis országtól nagyon szép eredmény, ami még jócskán növelhető.

A széndioxid kibocsájtás megtakarítás olyan érték, amely a The Gold Standard svájci tanúsító cég hitelesítésével eladható az erre szakosodott piacokon. Az ezért kapott pénz a gazdálkodókat illeti, akik a ebből részben a környezetbarát és talajmegőrző gazdálkodást tudják finanszírozni, részben gépek beszerzésére fordíthatják.

A képen jobb oldalt Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója. A Karbon Program sikere részben az AGRO.bio sikere is, hiszen a műtrágya felhasználás csökkentés legnagyobbrészt a BactoFil talajbaktérium termékcsalád használatából fakad.« Vissza