A Syngenta, az Agrya, mi, meg a Pókember

2013. október 28.

Nemrég láttam egy nagyon szép Pókemberes pólót. Az volt rá írva, hogy "With great power comes great responsibility". Ez szabad ferdítésemben annyit jelent, hogy a ”nagy erő nagy felelősséggel jár”. Ha jól tudom, ezt a valódi bölcsességet a most 51 éves szuperhős (51 éve jelent meg az első pókemberes képregény) még a gyerekkorában hallotta a nagyapjától. 

A nagy erő nagy felelősséggel jár mondás nem csak a szuperhősökre vonatkozhat, hanem akár a kiemelkedően nagy gazdasági erővel rendelkező vállalatokra is.

Van a világon néhány agrárvállalat, amelyek rendkívül nagy gazdasági hatalommal és erővel rendelkeznek, hiszen ezek a vállalatok sokkal inkább meghatározzák azt, hogy milyen a világ mezőgazdasága mint bármelyik agrárminiszter.

A svájci székhelyű Syngenta minden agrárvállat közül talán a legerősebb, hiszen valamennyi jelentős termesztett növény kiváló genetikai értékű vetőmagja mellett teljeskörű növényvédelmi megoldáscsomagot és integrált termesztéstechnológiai ajánlást is kínál a termelőknek. A Syngenta helyzete Magyarországon talán még mélyebben beágyazódott az agrárvilágba, mint máshol, hiszen a cég itt nem csak a kiváló termékeit kínálja, hanem a kiemelkedő talaj-, éghajlat- és szakmai adottságainkat kihasználva nálunk termeltetik meg világ jelentős részére szánt vetőmagokat, amit a Mezőtúron létesített üzemükben dolgoznak fel. Ráadásul nem csak vetőmag előállítást végzi nálunk a Syngenta, de Karcagon és Ócsán világszínvonalú- és jelentőségű nemesítő munka folyik.

A nagy felelősséggel gondolkodó Syngenta az AGRYA – a Fiaital Gazdák Magyarországi Szövetségének – kiemelt támogatója az AGRO.bio Hungary Kft-vel együtt. Ezek a cégek fontosnak tartják a fiatal gazdálkodók segítését, hogy minél könnyebben és sikeresebben vegyék át a munkát szüleiktől, nagyszüleiktől vagy vágjanak bele saját agrárvállalkozás létrehozásába.

Az OMÉK-on, az AGROcaféban volt miről beszélgetni a Syngenta vezetőinek – a képen balról Czigány Tibor ügyvezető igazgató, Vajda Beáta marketing vezető, Boncz Eszter kommunikációs vezető és Dr. Mikula Lajosnak az AGRYA ügyvezető elnökének. Szóba kerültek a közeljövő programjai, a november 8-i „Hagyomány és innováció konferencia” a Vajdahunyad várban, ahol természetesen a számos elismert szaktekintély mellett a Syngenta és az AGRO.bio munkatársai is ott lesznek, valamint a Fiatal Gazda Információs Börze programsorozat.

Beszélgettünk a beporzó rovarok védelmének a kérdéseiről is. Ez tipikus állatorvosi lova a felelősen gondolkodó agrárvállalat és a harcos környezetvédők kérdéskörének. A féligazságokat egésszé összerakni próbáló idézőjelben-környezetvédők sokat beszélnek arról, amihez nagyon keveset értenek, viszont elszántságuk idézőjelben-harcos. A Syngenta viszont a sok éve következetesen végtett Beporzó Programjának (Operation Pollinator) eredményeként nagyon sokat tett a beporzó populációk fennmaradásáért és szaporodásáért.

Ahogy ez lenni szokott, végül eljutottunk a legfontosabb közös nevezőhöz a fenntartható mezőgazdasághoz, amelynek a globális kérdéseiben a Syngenta bizonyosan élen jár és az értékes termőtalaj megóvásához, ami pedig az AGRO.bio asztala. « Vissza